A jövő zenéje Sajókazán

Projekt neve: A jövő zenéje Sajókazán - tehetségígéretek fejlesztése

A projekt azonosító száma: NTP-MŰV-20-0166

Szerződött támogatás összege: 1.100.000.Ft

A program tartalmának rövid bemutatása: a Szín-Fónia Kodály 2.0 Oktatási és Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság partneri viszonyban van a Symphonia Alapítvánnyal, illetve az általa fenntartott Symphonia Alapfokú Művészeti Iskolával, melynek sajókazai telephelyén valósul meg a projekt. Zenekari órákat tartunk a beválasztott sajókazai tehetségígéreteknek, tanórán kívül.  Középpontba helyeztük a zenekari munkával való minél hamarabbi ismerkedést, hiszen a jelenleg legnépszerűbb hazai zeneoktatási módszer a szólistaképzést favorizálja, azonban a zenészek iránt igazán a zenekaroknál van kereslet. A programunk ezt az ellentmondást igyekszik feloldani úgy, hogy a zenekari muzsikálás műhelytitkaival ismerteti meg a gyerekeket. Rövid távon azt várjuk a projekttől, hogy a részt vevő diákok mélyebben megismerjék a zenekari zenélés titkait, képesek legyenek közönség előtt szerepelni, tisztában legyenek a zenekari hierarchiával (karmester, szólamvezetők, zenészek helyzete és szerepei), még inkább birtokában legyenek a hangszerük megkövetelte játszási képességeknek.

A projekt eredményeképpen megvalósul 1 db 60 órás, tanórán kívüli komplex tehetséggondozó program, 1 digitális modul, 1 db rövidfilm.

A projekt megvalósulását a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség/Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter támogatja az „A hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatása” alprogram keretében.

A projekt tapasztalatainak összefoglalása: A zenei órák rendkívül jó hangulatban teltek. Próbáltuk élményközpontúan megközelíteni a projektben vállaltakat. A diákok az első alkalmaktól kezdve nagyon összetartottak, sok barátság született.  Mint minden zenei csoportban, itt is megmutatkoztak a tehetségek, és a gyerekek húzták egymást fölfelé. A jobb képességűek segítették a lemaradt társaikat, akikre ez ösztönzőleg hatott. A tehetségeseknek egy idő után sokkal több feladatot, játszani valót lehetett adni. A közösségformálás sokban hozzájárult a hátrányos helyzetű diákok fejlesztéséhez. Példaként tekintettek a tehetségesebb diákokra, valamint a projektben résztvevő oktatókra.  Azok a diákok, akik részt vettek a projektben, sokkal jobban tudtak összpontosítani a közismereti órákon, a tanulmányi eredményeik, valamint a tanáraik beszámolója tükrözte ezt.  A projektben résztvevő diákok a projekt alatt és utána is jobban keresték egymás társaságát az iskolán kívül is. A kapcsolataik, szerepeik megmaradtak és azok akik segítettek egy-egy darab betanulásában, a zenei órákon kívül is segítettek társaiknak. A művészeti iskolába a következő tanévben elsőként iratkoztak be és feltűnt, hogy sokkal szívesebben jelentkeznek plusz feladatokra, kiváltképpen, ha fellépésről, zenélésről van szó.

CSFTNM_logo
ntp_logo_color