MusiciansWho – 2012. augusztus 06.

On 2012-08-06
2012. augusztus 06.
 
Az El Sistema zenekarpedagógiai módszere Magyarországon
 

A zenetanulás kérdésein túlmutató venezuellai El Sistema módszer célja, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatalnak legyen esélye a boldogabb életre.

El Sistema – így nevezik azt a módszert, amelynek magyarországi bevezetésén fáradozik számos szakember. A program egyik mozgatórugója, Kupper András parlamenti képviselő a fidelionak úgy nyilatkozott, hogy a módszer elsődleges célja az integráció: a zenetanulás útján segítenek a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Hivatalos elnevezése még csak a program működésére létrehozott Symphonia Alapítványnak van, és mivel az El Sistema rendszerét itthon ötvözni szeretnék a Kodály-módszerrel, felmerült az El Kodály, a Kodaly 2.0 név is, Szimfónia Program mellett.

A társadalom ideális leképeződéseként értelmezhető zenekar keretein belül a közösségi élet, a képességekhez mért, jól körülhatárolt feladatok megléte egyfajta szociális program, amely negyven éve működik Venezuellában. A már Európára is kiterjedt hálózat, az El Sistema elsődleges célja, hogy minden gyerek egyenlő eséllyel induljon a kiegyensúlyozott élet felé.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>