A Szimfónia Program

Slogo_jav_1alulfelul_magyar_alpha_2

Symphonia Alapítvány programja az El Sistema ihletésével, a Kodály módszer és egyéb hazai, valamint határainkon túli zenepedagógiai programok tapasztalatainak felhasználásával.

A FILOZÓFIA

Közismert, hogy a zene jótékony hatással van a gyermekek gondolkodására és lelkére, miként az is, hogy a sport kitartásra, fegyelemre nevel. Sőt, a zene és a sport mindazt biztosítja, ami a testi és lelki egészség alapfeltétele. Az ilyen értelemben egészséges gyermekeknek esélyük nyílik a boldog felnőttkorra, még akkor is, ha életkörülményeik szempontjából hátránnyal indulnak kortársaikhoz képest.

A Szimfónia Program tehát a zene és a sport értékein keresztül kínál kapaszkodót a társadalom perifériájára szorult gyerekeknek.

A MÓDSZER

A Szimfónia diákjai az egész napot az iskolában töltik, ahol a kötelező tananyag mellett zenetanulás és zenélés, tánc és sport tölti ki az életüket. Nem tehetséggondozásról, hanem újfajta örömforrásról, közösségi élményről, bizalomról, csapatjátékról, végső soron pedig életcélokról és a másokkal való pozitív kapcsolatokból eredő társadalmi perspektíváról szól az új, szociális indíttatású pedagógiai módszer.

A programban résztvevő gyerekek számára a társadalmi integráció gyakorlatilag esélyegyenlőséget jelent a beilleszkedéshez és a boldoguláshoz.

A program motorjának alkotóelemei: közösség, produkció, sikerélmény, tudásvágy, önbecsülés. Ezek a momentumok egymásból következnek, szorosan összefüggnek és egy spirális folyamatként újabb és újabb megerősítést nyerve vezetnek a társadalmi integrációhoz.

A gyakorlatban a gyerekek együtt tanulnak, fejlődnek, felépítenek egy közös produkciót. Mindenkinek megvan a maga helye, szerepe a csapatban, és miközben kitartóan munkálkodnak, a csapatjáték, a közösségi élmények minden örömével gazdagodnak. Így jutnak sikerélményhez, ami erősíti önbecsüléseket, és ezzel újabb és újabb tudás megszerzését igénylik. Megtanulják, sőt mindennap hasznosítják az együttműködés, az alkalmazkodás képességét, küzdőképes, társadalmi életre érett fiatalokká válnak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>